Najpopularniejsze rodzaje pizzy
Jedzenie

Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Pizza to danie uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie, ale w każdym kraju i każdej rodzinie są ich ulubione przepisy na to danie. Wielu utalentowanych szefów kuchni stara się poprawić smak, jaki ma pizza. Katowice (https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice) to jedno z tych miast gdzie możemy zjeść przepyszną pizzę. W rezultacie dzisiaj istnieje wiele przepisów na pizzę, z których najbardziej popularne to:

  • Margarita
  • Marinara – z owocami morza,
  • Calzone
  • Regina

Margarita i Marinara

Klasyczny przepis na pizzę Margarita obejmuje stosowanie sera mozzarella, pomidorów, oliwek i bazylii. Wielu miłośników pikantnej i pikantnej kuchni dodaje także 2-3 ząbki czosnku i czarnego pieprzu. Marinara zaś to pizza z owocami morza. Włochy to kraj położony na wybrzeżu Morza Śródziemnego, a w diecie mieszkańców od dawna dużo owoców morza. W XXI wieku smak i zalety owoców morza były doceniane w wielu krajach i chętnie jemy z nimi potrawy. To właśnie owoce morza sprawiły, że pizza Marinara stała się tak popularna na całym świecie. Oprócz tradycyjnych pomidorów dodaje się oliwę z oliwek i ser, anchois, czarne oliwki, kapary i oregano. Inne odmiany tego przepisu obejmują stosowanie małży, kalmarów, tuńczyka i innych owoców morza. We Włoszech szczególnie lubiana jest pizza alle vongole ze specjalnym dwuskorupowym świeżo złowionym mięczakiem.

Calzone Regina i Hawajska

Pizza Calzone ma nietypowy kształt. To zamknięte „ciasto” nadziewane kurczakiem, mozzarellą i pomidorami. Ta pizza utrzymuje nadzienie miękkie i dłużej smakuje świetnie. Regina to bardziej obfita i pożywna pizza. Na tortilli rozprowadzane są szynka, pieczarki, mozzarella, pomidory, czarne oliwki, bazylia i parmezan. Oprócz czarnych niektórzy szefowie kuchni dodają zielone oliwki i karczochy. Miłośnicy niezwykłych kombinacji smakowych pokochają hawajską pizzę z szynką i ananasem. Włosi sceptycznie podchodzą do tego przepisu, ale Amerykanie zamawiają go bardzo często. Smakosze docenią również Pizza quattro stagioni (pizza czterech pór roku), podczas której ciasto jest wizualnie podzielone na cztery części, zgodnie z liczbą pór roku, a odpowiednie nadzienie jest ułożone na każdej części. Na części „wiosennej” – pomidory, karczochy i oliwki; lato symbolizują pomidory, salami, czarny pieprz, pietruszka; jesień – pomidory i mozzarella, zimą – sos pomidorowy, pieczarki i jajka na twardo.

Sprawdź również