Popularne rodzaje pizzy
Jedzenie

Popularne rodzaje pizzy

Nie ma chyba drugiego dania, które byłoby tak znane jak pochodząca z Włoch pizza. Była ona początkowo daniem biedaków. Dzisiaj jadają ją wszyscy bez względu na status społeczny. Do przygotowania pizzy można wykorzystać bardzo różne składniki. W dobrych pizzeriach można zamówić pizze, które są klasykami tego dania. Tym razem jednak zobaczmy, jakie rodzaje pizzy serwują dobre pizzerie.

Klasyczne odmiany pizzy rodem z Neapolu

W menu każdej dobrej pizzerii powinny znaleźć się klasyczne odmiany pizzy. Do tych, których nie powinno w tym menu zabraknąć zalicza się:-margheritę;-marinarę;-capricciosa. Margharita jest najbardziej znaną odmianą włoskiej pizzy. Narodziła się w Neapolu pod koniec XIX wieku. Z uwagi na składniki nawiązujące do narodowych barw Włoch jest określona najbardziej włoską spośród wszystkich odmian włoskiej pizzy. Do przygotowania margherity należy użyć czerwonych pomidorów, białego sera mozzarella i listków bazylii. Marinara jest chyba jeszcze starszą odmianą pizzy niż margherita. Swoją nazwą nawiązuje ona do marynarzy, którzy wpływali do portu w Neapolu i swój głód zaspokajali prostą, składającą się z niewielu składników pizzą. Składnikiem marinari jest tylko ciasto, czosnek i suszone oregano. Przed podaniem jej na stół skrapia się ją oliwą. Capricciosa to pizza z szynką. Włosi używają szynki parmeńskiej. Dodatkowym składnikiem tej pizzy są grzyby. W Polsce najchętniej przyrządza się pizzę capricciosa z pieczarkami.

Popularna i mocno kontrowersyjna pizza hawajska

Zdaniem wielu Włochów danie to nie powinno nazywać się pizza. Pizza hawajska nie pochodzi z Włoch. Przepis opracowany został w Kanadzie. Niezbędne dodatki to ananas i szynka. Pizza hawajska ma więc słodki smak, co oczywiście nie wszystkim odpowiada. W polskich pizzeriach można dzisiaj zamówić wiele rodzajów pizzy. Smak większości z nich dorównuje tym dostępnych we Włoszech.

Sprawdź również

Dodaj komentarz