Bezpieczne parkowanie
Leczenie i profilaktyka objawy przyczyny zdrowie

Kto jest najbardziej narażony na zgagę

Występowanie zgagi nie ma żadnego związku z dziedziczeniem genów po rodzicach, tym co ma największy wpływ na to czy refluks przełyku będzie występować czy też nie jest to jadamy na co dzień.

Zgaga przyczyny ma oczywiście różne, ale właśnie stosowana przez nas dieta ma zdecydowane znaczenie i właśnie przez nią możemy narażać się na to nieprzyjemne uczucie jakie może powodować refluks żołądka.

Niezbyt miłe uczucie

Kto chociażby raz doświadczył pieczenia w przełyku wie, iż nie należy to do zbyt miłych rzeczy i chce tego uniknąć na przyszłość. Niektórzy jednak szybko o tym zapominają i wracają do swoich złych nawyków. U osób, które nigdy nie miały zgagi, a odżywiają się nieodpowiednio mogą ją wywołać, sytuacja działa także w drugą stronę, czyli osoby cierpiące na tą dolegliwość przechodząc na odpowiednią dietę mogą znaleźć ten właściwy sposób na zgagę, który wyeliminują ją z ich życia, a bynajmniej zauważalnie ograniczy jej wpływ na ich codzienne życie. Osoby spożywające dużo takich pokarmów jak kawa, cola, piwo, pomidory, ostre przyprawy oraz owoce cytrusowe szczególnie narażone są powstawanie zgagi, gdyż właśnie te produkty zwiększają kwaśność soków żołądkowych, które odpowiadają właśnie za uczucie pieczenia w przełyku, gdy tylko do niego dojdą. Ludzie, którzy żyją w ciągłym stresie, jedzą obfite posiłki w krótkim czasie szczególnie narażeni są na tą dolegliwość i dopiero gdy męczy ich silna zgaga dieta sama przychodzi im do głowy. Zgaga leczenie jest konieczne dla osób otyłych, wśród których niemal 2/3 cierpi na refluks. Ludzie, którzy mają zbyt wiele zbędnych kilogramów mają w jamie brzusznej ciśnienie, które przekracza normy, co może doprowadzić do otwieranie się wpustu żołądka.

Jak powstaje zgaga?

Kto jest najbardziej narażony na zgagęWiąże się to oczywiście z cofnięciem pokarmu do przełyku i powstanie zgagi. Jednak zgaga objawy ma dużo silniejsze niż u osób szczupłych i uczucie pieczenia niejednokrotnie jest o wiele silniejsze niż u osób szczupłych. Jednak kilka tygodni regularnego treningu i odpowiedniej diety bogatej w zdrową żywność może wystarczyć, aby zniwelować zgagę i móc się cieszyć spokojnymi dniami, bez nieprzyjemnego uczucia w gardle. Według najnowszych badań co trzeci Polak przynajmniej raz w tygodniu cierpi na zgagę. Głównie jest ona przyczyną nieodpowiedniej diety. Zbyt częste picie niskoprocentowego alkoholu, kawy, herbaty, owoców cytrusowych oraz ostrych potraw zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Coraz większe natężenie pestycydów w produktach spożywczych również wpływa na podrażnienie dróg pokarmowych co może skutkować zgagą. Zgaga to przede wszystkim objaw refluksu. Jest on cofaniem się treści pokarmowej żołądka wbrew ruchom perystaltycznym. Zgaga obniża nasze samopoczucie, zakłóca proces przemiany materii i podrażnia górne drogi układu pokarmowego. Ten ostatni skutek zgagi, w skrajnych wypadkach może skończyć się nawet nowotworem złośliwym, przemieszczającym się do żołądka i jelit.

Sprawdź również