Warto przyjmować leki probiotyczne?
zdrowie

Warto przyjmować leki probiotyczne?

Podstawowa zasada leczenia mówi, że przede wszystkim należy nie szkodzić własnemu zdrowiu. W praktyce jest to nie do zrealizowania, ponieważ każda substancja, która w organizmie człowieka wywołuje jakąś pożądaną reakcję, wywołuje także pięćdziesiąt reakcji niepożądanych. Najlepiej wiedzą o tym pacjenci przyjmujący leki przeciwnowotworowe lub immunosupresyjne, ale przekonać się mógł o tym każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z antybiotykami.

Realistycznym celem leczenia jest zawsze uzyskanie większej liczby korzyści, niż spowoduje się szkód i jest to oczywiście jak najbardziej do osiągnięcia. Tym bardziej, że zazwyczaj możemy się chronić przed działaniami niepożądanymi. Służą do tego chociażby probiotyki doustne, stosowane w przypadku leczenia antybiotykowego.

Takie probiotyki to odpowiednio spreparowane bakterie, które normalnie znajdują się w przewodzie pokarmowym człowieka i pełnią tam szereg ważnych ról. Istnieje nie tyle konieczność ich podania, co wyraźne wskazanie ku temu, ponieważ ich brak jest dla nas niekorzystny. W normalnych warunkach są obecne w układzie pokarmowym, więc ich brak to warunki nienormalne, co oznacza dodatkowe wyzwania dla organizmu. Co prawda flora bakteryjna niemal zawsze jest w stanie odbudować się samodzielnie, ale zazwyczaj jest to proces mozolny, któremu towarzyszy poważny dyskomfort. Można go bardzo łatwo uniknąć lub przynajmniej mocno ograniczyć poprzez przyjecie kilku małych kapsułek.

Działanie probiotyków

Probiotyki doustne przywracają normalność w układzie pokarmowym. Jest to konieczne, ponieważ kiedy antybiotyki niszczą szkodliwe bakterie, nie ma możliwości dokonania podziału na bakterie pożyteczne i patogenne. Destrukcji ulega wszystko. Z jednej strony, oznacza to mniej toksyn i wyeliminowanie źródła choroby, na przykład anginy. Z drugiej strony, jest to totalne rozregulowanie układu pokarmowego. Dzięki pojawieniu się na nowo bakterii probiotycznych:

• Poprawia się jakość i tempo trawienia;

• Wchłaniana jest większa część witamin i minerałów zawartych w pożywieniu;

• Proces niszczenia pozytywnych bakterii jest hamowany i ich późniejsza odbudowa zachodzi szybciej;

• Poprawia się praca układu odpornościowego;

• Zwalczane są wolne rodniki (mniejsze ryzyko raka jelita);

• Ograniczane są niektóre reakcje alergiczne (np. na laktozę);

• Obniżony zostaje pozom cholesterolu;

• Podnosi się wrażliwość organizmu na insulinę (łatwiej walczyć z cukrzycą);

• Organizm uzyskuje więcej witamin z grupy B, wit. K oraz kwasu foliowego, które są syntetyzowane przez bakterie rezydujące w układzie pokarmowym.

Sprawdź również